|
||||||||||
golonka w piwieKrótki opis potrawysmacznegoPotrzebne składniki piwo golonka Etapy przyrządzania1
Najpierw golonkę obsypujemy solą, pieprzem i ziołami:
trochę majeranku, tymianku,
może być szczypta cynamonu i imbiru –
pozwalamy jej w tych przyprawach
poleżeć co najmniej godzinkę.
Następnie wkładamy golonkę do brytfanki,
zalewamy piwem do połowy
i wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pieczemy, aż będzie miękka i pięknie przyrumieniona,
nie zapominając, żeby co jakiś czas
polewać golonkę piwem, a właściwie sosem,
bo w trakcie pieczenia wytapia się z niej tłuszcz,
który łączy się z podlanym piwem,
tworząc oryginalny w smaku, goryczkowaty sosik.
Do golonki można podać groch z kapustą,
kiszone ogórki,
a najwspanialej smakuje z chrzanem
2
Najpierw golonkę obsypujemy solą, pieprzem i ziołami:
trochę majeranku, tymianku,
może być szczypta cynamonu i imbiru –
pozwalamy jej w tych przyprawach
poleżeć co najmniej godzinkę.
Następnie wkładamy golonkę do brytfanki,
zalewamy piwem do połowy
i wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pieczemy, aż będzie miękka i pięknie przyrumieniona,
nie zapominając, żeby co jakiś czas
polewać golonkę piwem, a właściwie sosem,
bo w trakcie pieczenia wytapia się z niej tłuszcz,
który łączy się z podlanym piwem,
tworząc oryginalny w smaku, goryczkowaty sosik.
Do golonki można podać groch z kapustą,
kiszone ogórki,
a najwspanialej smakuje z chrzanem
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|