|
||||||||||
klopsikiKrótki opis potrawysmacznegoPotrzebne składniki wołowinaEtapy przyrządzania1
Klopsiki są daniem bardzo lubianym przez dzieci,
bo nie trzema gryźć mięsa,
jest też daniem dietetycznym ,
gdyż mięso gotujemy a nie smażymy.
Przygotowujemy podobnie jak na mielone kotlety
– a więc musi być mielone mięso,
może być wieprzowo-wołowe, cielęce a nawet indycze.
Zmielone mięso łączymy z całym jajkiem
(jedno jajko na ¼ kg mięsa),
wymoczoną i odciśniętą bułeczką,
posiekaną lub suszoną natką pietruszki,
solimy, pieprzymy,
można dosypać też szczyptę cynamonu.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką
i ukręcamy z niego małe kuleczki
o średnicy nie większej niż 3 cm.
Wrzucamy na gotujący się wywar z jarzyn
– gotujemy nie dłużej niż 10 minut.
Na podstawie wywaru można do klopsików
zrobić sos: śmietanowy, musztardowy, chrzanowy… kto co lubi.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|