|
||||||||||
szynka w cieścieKrótki opis potrawysmacznegoPotrzebne składniki maka - 1 kg drożdze - 10 g niewielka szynka Etapy przyrządzania1
Ładny kawałek szynki najpierw starannie myjemy, ścinamy skórę,
nacieramy solą i pieprzem, okładamy listkami laurowymi,
plastrami cebuli, dodajemy kilka owoców jałowca
i zostawiamy na 24 godz,
przekręcając szynkę od czasu do czasu
Drożdże rozrabiamy z letnią woda i szklanką mąki
– pozostawiamy na noc, rano dosypujemy resztę mąki
i wyrabiamy ciasto rękami, aż poczujemy że jest aksamitne
– powinno być dość ścisłe, tak jak na kluski,
rozwałkowujemy nie za cienko, na 1 cm.
Szynkę wyjmujemy z marynaty, osuszamy
i oblepiamy ciastem bardzo szczelnie,
aby nie było ani jednej szparki, wtedy szynka będzie soczysta.
Pieczemy około 2 godz – najpierw w 200 stopniach,
potem zmniejszamy ogień, żeby ciasto się nie spaliło.
Ciasto zdejmujemy, gdy szynka wystygnie,
ale można też podać na stół w cieście,
przybranym zieleniną
czy innymi wielkanocnymi atrybutami.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|