ryba po grecku

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anka-22
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania z ryb
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

smacznego

Potrzebne składniki

• ryby
• warzywa

Etapy przyrządzania

1
Moja ryba po grecku jest dietetyczna, gdyż – jeśli tylko jest to możliwe – staram się tak przygotowywać potrawy, żeby nie obciążać za bardzo wątroby – zatem nie smażę ryby, tylko ją piekę lub duszę. Po sprawieniu i dokładnym umyciu solę rybę, pieprzę, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję tymiankiem i zostawiam na jakiś czas. A gdy ryba jest upieczona, to ją studzę i zabieram się za wyciąganie ości, gdyż jakakolwiek ość znaleziona w tej potrawie grozi bojkotem dania przez mego syna. A teraz jarzynki. Jeśli mam świeże pomidory, to obieram ze skórki, kroję i przysmażam na oliwce z dodatkiem masła. Jeśli nie mam pomidorów, to korzystam z koncentratu, który też przysmażam na oliwce z dodatkiem masła. Gdy pomidory zamienią się w rodzaj pasty, dodaję utartą na tarce w pasemka: marchew, pietruszkę, selera i drobno pokrojonego pora i posiekaną cebulę, solę i pieprzę do smaku, dodaję zmielonego kminku, trochę tymianku i mieszając to wszystko razem na patelni duszę jeszcze z 15 minut. Potem wkładam kawałki ryby i podgrzewam, jeśli chcę podać na ciepło. Zamiast zielonej natki można dodać piskaną ukolę, która wspaniale aromatyzuje to danie. Ryba po grecku też jest znakomita na zimno, a następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher