|
||||||||||
Babka drożdzowaKrótki opis potrawySuper babka - polecamPotrzebne składniki mąka - 2 szkl. masło - 1 kostka(i) cukier puder - 1 1/4 szkl. jajka - 4 szt. bakalie - 20 dkg cukier - 5 łyżka(i) mleko - 4 łyżka(i) drożdze - 3 dkg sok z cytryny - 2 łyżka(i) orzeszki piostacjowe lub migdały - 2 łyżka(i) skórka z cytryny - 1/2 łyżka(i) skórka z pomarańczy - 1/2 szt. sól - 1/2 szczypta(y) Przydatne akcesoriaForemka z kominkiemEtapy przyrządzania1
Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić zagłębienie. Wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i podgrzane mleko, zamieszać. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do rozczynu przełożyć resztę cukru, jajka, skórkę z cytrusów i sól. Zagnieść ciasto, a następnie odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść ponownie dodając do ciasta po łyżce tłuszczu i rodzynek.
Foremkę z kominkiem nasmarować masłem, wysypać bułka tartą, przełożyć do niej ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec 10 minut w tem. 200 stopni, a następnie zmniejszyć temp. Do 175 stopni i piec kolejne 35 minut. Po przestudzeniu zdjąć formę, odstawić babkę by całkowicie ostygła.
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym, 3 łyżkami wody i powstałym lukrem pokryć ciasto.
Odstawić do ostygnięcia.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|