Babka drożdzowa

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: Evika
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
50 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Super babka - polecam

Potrzebne składniki

• mąka - 2 szkl.
• masło - 1 kostka(i)
• cukier puder - 1 1/4 szkl.
• jajka - 4 szt.
• bakalie - 20 dkg
• cukier - 5 łyżka(i)
• mleko - 4 łyżka(i)
• drożdze - 3 dkg
• sok z cytryny - 2 łyżka(i)
• orzeszki piostacjowe lub migdały - 2 łyżka(i)
• skórka z cytryny - 1/2 łyżka(i)
• skórka z pomarańczy - 1/2 szt.
• sól - 1/2 szczypta(y)

Przydatne akcesoria

Foremka z kominkiem

Etapy przyrządzania

1
Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić zagłębienie. Wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i podgrzane mleko, zamieszać. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do rozczynu przełożyć resztę cukru, jajka, skórkę z cytrusów i sól. Zagnieść ciasto, a następnie odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść ponownie dodając do ciasta po łyżce tłuszczu i rodzynek. Foremkę z kominkiem nasmarować masłem, wysypać bułka tartą, przełożyć do niej ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec 10 minut w tem. 200 stopni, a następnie zmniejszyć temp. Do 175 stopni i piec kolejne 35 minut. Po przestudzeniu zdjąć formę, odstawić babkę by całkowicie ostygła. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym, 3 łyżkami wody i powstałym lukrem pokryć ciasto. Odstawić do ostygnięcia.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher