|
||||||||||
Zapiekanki z pomidorem i oliwkami w wersji miniKrótki opis potrawyEkspresowe przekąski na ciepło.Potrzebne składniki drożdże - 30 g ciepła woda - ok. 1 szkl. sól - 1/2 łyżeczka(i) oliwa - 3 łyżka(i) oliwki (czarne) - 10 szt. ser żółty starty - 1 czosnek - 2-3 pomidory - 2 szt. boczek - 4 plastry Etapy przyrządzania1
Drożdże zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody i łyżeczką cukru. Czekamy aż się rozpuszczą.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę, lekko zamieszamy i dajemy miksturę z drożdżami. Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ręcznie bądź mikserem. Ciasto ma być jednolite, zwarte, takie jak na pizzę.
Po wyrobieniu formujemy małe placki o średnicy ok. 10 cm.
2
Oliwki rozcieramy z łyżką oliwy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory kroimy w plastry, boczek w kostkę.
3
Na każdy placek kładziemy trochę sera, pasty czosnkowo-oliwkowej, pomidora i trochę czosnku. Kolejność bez znaczenia.
4
Pieczemy w termoobiegu w 200 st. do 15 min. aż wszystko ładnie się zapiecze a ciasto lekko zrumieni.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|