|
||||||||||
ŻubrowkaKrótki opis potrawyznana wodka tylko samorobkaPotrzebne składniki wodka - 1 l trawa zubrowa - 5-6 kawlkow cukier - 1 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
1. Trawę żubrowa pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódką, odstawić do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody cukier i wymieszać. Zakorkować butelkę i odstawić na 2-3 dni.
3. Gotową wódkę przefiltrować i rozlać do butelek. Do każdej butelki można włożyć źdźbło trawy żubrowej w ramach dekoracji.
4. Wódkę można sporządzić tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej trawy żubrowej zalewa się 170 ml wódki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr żubrówki należy wziąć 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) rośnie prawie wyłącznie w Polsce w Puszczy Białowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryle, która nadaje wódce niezrównany zapach i smak.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|