|
||||||||||
Knedle ze śliwkamiKrótki opis potrawybardzo smacznePotrzebne składniki ziemniaki - 1 kg śliwki - 20 dag mąka - 10 dag żółtka - 3 szt. masło - 3 łyżka(i) kostki cukru - 20 szt. sól tarta bułka - 10 dag cukier - 1 łyżeczka(i) mąka - 1 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.Owoce przekroić na połówki,usunąć pestki w ich miejsce włożyć kostki cukru.Ciepłe ziemniaki wymieszać z mąką, żółtkiem, łyżeczką masła i soli.Zagnieść ciasto.Ulepić wałek i pokroić go na 20 plastrów na posypanej mąką stolnicy.Każdy plaster spłaszczyć dłonią,na wierzchu położyć owoc,skleić i uformować knedle.Gotować w osolonej wodzie ,aż wypłyną na wierzch.Resztę masła rozgrzać,posypać tartą bułką,cukrem i zrumienić.Osączone knedle obtoczyć w mieszaninie i od razu podawać.
Jak podawać?na gorąco obtoczone w miesznce bułki,masła i cukru Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|