prosie z grila

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Tytanowy_Janusz
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Grillujemy
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

bardzo syte

Potrzebne składniki

• mlode prosie - 25 kg
• sol morska
• sos

Etapy przyrządzania

1
Zamówioną w sklepie mięsnym lub w ubojni tuszkę młodej świnki dokładnie oczyszczamy z resztek szczeciny, pozbawiamy głowy i kopyt, myjemy, osuszamy, nacinamy od wewnątrz wzdłuż kręgosłupa, nacieramy solą i pozostawiamy zawiniętą w folię na 12 godzin w lodówce. Rozpalamy grill, doskonałym dodatkiem dodanym do palących się węgli drzewnych będzie drewno uzyskane z drzew owocowych. Zapewni ono że pieczone prosie zyska dodatkowy aromat i smak. Do przygotowania tego typu potrawy potrzebny jest grill z pokrywą. Mięso kładziemy na ruszt dopiero wtedy gdy płomienie przestaną być widoczne, a kawałki żarzącego się węgla drzewnego pokryją się siwym nalotem. Pieczenie rozpoczynamy układając tuszkę wnętrzem na dół. Pieczemy mięso przez 7 godzin podsycając palenisko tak aby temperatura pod pokrywą wynosiła około 80 – 90 stopni C. Co jakiś czas dokładamy do paleniska szczapy lub gałązki z drzewa owocowego. Temperaturę taka staramy się utrzymywać przez około ¾ czasu przeznaczonego na pieczenie. Po tym czasie odwracamy tuszkę, a przyrumienione lekko wnętrze smarujemy obficie sosem. Na ostatnie 30 – 40 minut pieczenia temperaturę podnosimy o 20 – 30 stopni C, aby skórka się ładnie przyrumieniła i była chrupka. Tak przygotowane prosie dzielimy na porcję i podajemy z dodatkiem przygotowanego sosu. Inne dodatki pozostawiam Państwa inwencji i gustom. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Tytanowy_Janusz
Tytanowy_Janusz
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (52)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher