|
||||||||||
Babka czekoladawa łaciataKrótki opis potrawyBardzo dobraPotrzebne składniki mąka - 0.5 kg cukier - 35 dag masło - 25 dag jaja - 4 szt. mleko lub śmietana - 1 mała szkl. kakao - 3 łyżka(i) proszek do pieczenia - 1 op. cukier waniliowy - 1 op. cukier puder do posypania lub czekolada do polania Etapy przyrządzania1
Masło ucieramy do białości; dodajemy większą część cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i, jako ostatni składnik, pianę z białek. Rozdzielamy ciasto na połowę, przy czym jedną część mieszamy z kakao i resztą cukru. Nakładamy ciasto do natłuszczonej formy: najpierw warstwę jasną, a na wierzch warstwę z kakao. Pieczemy 60-90 min. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową (gdy przestygnie).
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|