|
||||||||||
Mazurek z różanym nadzieniemKrótki opis potrawymniam :)Potrzebne składniki masło - 1 kostka(i) mąka pszenna - 50 dag cukier - 12 dag obrane migdały - 12 dag gotowane żółtak - 5 szt. sok z cytryny - 1 szt. konfitura różana - 1 słoik gęsta śmietana - 1 szkl. cukier - 2 szkl. Etapy przyrządzania1
Do mąki dodajemy cukier, migdały, żółtka, i sok z cytryny. Zagniatamy kruche ciasto. Lepimy kulę, zawijamy w folię lub woreczek, wkładamy na godzinę do lodówki. Wycinamy dwa prostokątne placki o jednakowej wielkości. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200°C. Gdy placki już ostygną, wkładamy na nie konfiturą różaną. Przygotować lukier: śmietanę gotujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień, ciągle mieszając gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i polewamy lukrem.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|