|
||||||||||
uklejka po włoskuKrótki opis potrawysmacznegoPotrzebne składniki uklejki - 50 dag seler naciowy drobno posiekany - 1 szt. młode cebuli drobnoe pociekane - 2 szt. ząbek czosnku - 1 oliwa - 2 łyżeczka(i) ocet 3% - 3 szkl. sul - szczypta(y) pieprz - szczypta(y) zioła - szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Rybki patroszymy, myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 30 minut. Ryby umieszczamy w misce, posypujemy obficie mąką, obtaczamy je w niej dokładnie, przekładamy na durszlak lub duże sito, potrząsamy aby pozbyć się nadmiaru mąki. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy partiami uklejki, smażymy aż zaczną lekko się złocić, nie rumienić, wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny aby obsączyć je z nadmiaru oleju.
W międzyczasie w niedużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy selera i czosnek, smażymy kilka minut mieszając, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ocet, zioła, gotujemy powoli 3 minuty. Smażymy i obsączone rybki układamy w naczyniu szklanym, zalewamy schłodzoną marynatą, dodajemy cynamon i odstawiamy przykryte do lodówki na 2 doby. Pychota, polecam.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|