|
||||||||||
Baba marmurkowaKrótki opis potrawyWielkanocna baba marmurkowaPotrzebne składniki margaryna - 1 kostka(i) cukru - 1 ½ (lub mnie szkl. jajka - 6 szt. mąka pszenna - 2 szkl. mąka ziemniaczana - ¾ szkl. proszek do pieczenia - 1 małe op. śmietana - ½ szkl. kakao - 3 łyżeczka(i) aromat cytrynowy - do smaku rodzynki - 1 Etapy przyrządzania1
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z utarta masą. Dodać śmietanę, aromat cytrynowy, rodzynki i wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać grysikiem lub bułką tartą. 2/3 ciasta wylać do formy Do 1/3 dodać kakao i wymieszać. Wylać do formy na ciasto białe i delikatnie rozprowadzić łyżką, nie mieszać. Piec 45 minut temp. ok. 180oC.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|