|
||||||||||
Sandacz z piekarnikaKrótki opis potrawysmacznegoPotrzebne składniki sandacz o wadze około 1 kilograma - 1 kg cytryna - 1 szt. oliwa z oliwek sól morska Etapy przyrządzania1
Rybę skrobiemy używając widelca. Tę czynność lepiej wykonać w miejscu w który nie będzie problemu ze sprzątaniem łusek które pryskają w około. Oskrobaną rybę patroszymy, z głowy usuwamy gałki oczne i luki skrzelowe. Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Na bokach ryby co 2,3 cm wykonujemy głębokie nacięcia. Tak przygotowaną rybę nacieramy solą i odkładamy na kilkanaście minut. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy, kroimy wraz ze skórką w pół plastry które umieszczamy w nacięciach na bokach ryby. Tuszkę układamy na odpowiednio dużym kawałku folii aluminiowej, obficie skrapiamy oliwą i dokładnie zawijamy folię. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C. Po 30 minutach folię rozwijamy co pozwoli na lekkie przyrumienienie ryby.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|