|
||||||||||
sandacz wpomidorachKrótki opis potrawysmacznegoPotrzebne składniki filet z sandacza maka sól biały pieprz olej pomidory cebula zielona cebulka koncentrat pomidorowy sok cytrynowy szczypta cukry Etapy przyrządzania1
Pomidory sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulkę, chwilkę smażymy mieszając, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, dusimy razem 5 minut, miksujemy. Ponownie przekładamy do rondla, dodajemy kilka łyżek wina, szczyptę cukru, mieszamy, smak korygujemy sokiem z cytryny, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy w ciepłe miejsce. Filet dokładnie myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, każdą porcję ryby obtaczamy w mące, smażymy na złoty kolor, wykładamy na papierowy ręcznik aby obsączyć z resztek oleju. Tak przygotowaną rybę przekładamy do rondla z sosem, ostrożnie mieszając, ewentualnie podgrzewamy. Podajemy z białym pieczywem. Przed podaniem obficie obsypujemy zieloną cebulką. Polecam, pychota.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|