|
||||||||||
Babka podolska z migdałami i szafranemKrótki opis potrawyDla smakoszy babek :)Potrzebne składniki mąka pszenna - 25 dag cukier - 8 dag masło - 8 dag żółtka - 8 szt. białka - 2 szt. mleko - 0,5 szkl. drożdże - 2-3 dag migdały - 2 dag laska wanilii - 0,5 szt. rodzynki - 5 dag szafran - 1 szczypta(y) spirytus - 2 łyżka(i) sól - 1 szczypta(y) masło - 1 łyżka(i) mąka pszenna do przygotowania formy - 1 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Połowę mąki zaparzyć wrzącym mlekiem dobrze rozetrzeć, i zostawić do wystygnięcia. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami mleka i wlać do zaparzonej mąki. Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą masę. Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, rozpuszczone letnie masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Wanilię posiekać. Pod koniec wyrabiania dodać do ciasta migdały, rodzynki, spirytus wymieszany z szafranem, pianę i wanilię. Formy do pieczenia wysmarować masłem, wysypać mąką i napełnić do 1/3 wysokości. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie. Gdy forma będzie pełna, wstawić je do piekarnika nagranego do temperatury 200 stopni i piec ok. 45- 50 min. Po przestudzeniu wyjąć ciasto, polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|