|
||||||||||
Ciasto jogurtoweKrótki opis potrawyBanalnie proste i szybkie ciasto dla tych, których mają odwiedzić niespodziewani goście.Potrzebne składniki mąka pszenna - 4 szkl. jaja (całe) - 3 szt. proszek do pieczenia (ten na 0,5 kg mąki) - 1 op. cukier waniliowy (ten na 0,5 kg mąki) - 1 op. jogurt naturalny - 2 małe kubeczki olej - 1 szkl. cukier - 1,5 szkl. bakalie - rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe - według uznania Etapy przyrządzania1
1. Zmiksować płynne składniki ciasta - tzn jajka, jogurt i olej
2. Do płynnej masy wsypać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia
3. Do ciasta wmieszać łyżką mąkę i gdy składniki się połączą można wrzucić bakalie
4. Gotową masę wyłożyć łyżką na natłuszczoną i wysypaną tartą bułką blachę - średniej wielkości
5. Ciasto jogurtowe piec 40 - 50 min w temp 150 stopni
6. Sprawdź czy nasza babka się upiekła tzn wbij wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli jest sucha to życzę smacznego! Uwaga! Ciasto lubi pękać ale nie przejmujcie się tym zbytnio, bo pięknie to wygląda.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|