Ciasto orzechowo-karmelowe

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: Michał Ska
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszne aż palce lizać :)

Potrzebne składniki

• mąka pszenna - 300 g
• masło - 200 g
• cukier - 100 g
• żółtko - 1 szt.
• śmietana - 2 łyżka(i)
• mleko skondensowane słodzone - ok. 0,75 puszki (pus puszka(i)
• orzechy włoskie - 1,5 szkl.

Etapy przyrządzania

1
Ze składników na ciasto robimy ciasto kruche. Chłodzimy ok. 30 minut w lodówce (ciasto można zrobić z własnego przepisu na kruche) Rozwałkowujemy lub wylepiamy dno blaszki 24x30 cm lub tortownicy o podobnych rozmiarach zawijając brzegi na ok. 3 cm Na ciasto wykładamy posiekane orzechy i zalewamy je mlekiem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210-220 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut do zarumienienia się wierzchu. Następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok.20 minut w 180 stopniach.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher