|
||||||||||
Ciasto orzechowo-karmeloweKrótki opis potrawyPyszne aż palce lizać :)Potrzebne składniki mąka pszenna - 300 g masło - 200 g cukier - 100 g żółtko - 1 szt. śmietana - 2 łyżka(i) mleko skondensowane słodzone - ok. 0,75 puszki (pus puszka(i) orzechy włoskie - 1,5 szkl. Etapy przyrządzania1
Ze składników na ciasto robimy ciasto kruche. Chłodzimy ok. 30 minut w lodówce (ciasto można zrobić z własnego przepisu na kruche) Rozwałkowujemy lub wylepiamy dno blaszki 24x30 cm lub tortownicy o podobnych rozmiarach zawijając brzegi na ok. 3 cm Na ciasto wykładamy posiekane orzechy i zalewamy je mlekiem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210-220 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut do zarumienienia się wierzchu. Następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok.20 minut w 180 stopniach.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|