|
||||||||||
BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z WARZYWAMIKrótki opis potrawyPychaPotrzebne składniki bakłażany - 4 szt. pomidory - 1/2 kg cebula - 350 g czosnek - 5 czerwona paryka - 1 szt. koncentrat pomidorowy - 1 łyżka(i) oliwa - 4 łyżka(i) natka - 1/2 pęczka świeży tymianek, majeranek, sól i pieprz Etapy przyrządzania1
Bakłażany opłukać. Odciąć ogonki (nie wyrzucać). Każde warzywo naciąć wzdłuż, robiąc 2 centymetrowej głębokości bruzdę. Posmarować oliwą. Ułożyć na blaszce nacięciem do dołu. Piec 30 minut w 180 stopniach. Lekko wystudzić. Pomidory sparzyć, obrać.Drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Następnie dodać pomidory. Chwile smażyć. Dodać koncentrat i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Paprykę umyć, wytrzeć, przekroić. Usunąć gniazdo nasienne. ułożyć na blasze piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąc. Przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić na 10 minut, po czym obrać ze skórki i pokroić w paski.
Bakłażany w środku posolić i popieprzyć. W szczelinę włożyć część farszu. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Obłożyć papryką i resztą farszu. Piec w piekarniku 45 minut w 180 stopniach. Posypać majerankiem i tymiankiem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|