śledzie w oleju

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anka-22
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania z ryb
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

smaczne

Potrzebne składniki

• śledzuie

Etapy przyrządzania

1
Możemy podać śledzie prosto z tacki - jest takich propozycji w naszych sklepach niemało. Ale możemy kupić śledzie, które wymagają trochę pracy - wierzcie mi, że warto. Polecam śledzie z kubełka, albo z beczki. Takie śledzie najpierw trzeba wymoczyć w wodzie - przez pół godziny. Potem zlać tę wodę i przez co najmniej trzy godziny moczyć w wodzie ze znaczną ilością octu (woda ma być wyraźnie kwaśna). Po wyjęciu śledzi z zalewy i obsuszeniu ich, możemy popuścić wodze fantazji i obsypać dzwonka na przykład mieloną papryką, lub delikatną ilością mielonych goździków. Można też zastosować curry, albo suszoną natkę. Ja obsypuję też śledzie maleńkimi ilościami mielonego imbiru, czy cynamonu - krótko mówiąc można z przyprawami fantazjować do woli, ale nigdy nie przesadzać, bo zbyt wiele ziół może zabić smak potrawy. Dzwonka śledzi, wymoczone i obsypane ziółkami według kroimy na kwadraciki, pakujemy do słoja i zalewamy oliwką. Za kilka godzin można podawać na stół, koniecznie z dodatkiem cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher