Kotlet schabowy pod pierzynką z sera żółtego

Aktualna ocena: 0
dodany przez: filusmc
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Czas przygotowania:
10 minut
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
łatwe
Koszt:
10 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Jest to kotlet schabowy, z cebulką i majonezem,zapieczony żółtym serem

Potrzebne składniki

• Schab - 150 g
• Majonez - 10 ml
• Cebula biała - 5 g
• Ser żółty - 10 g
• Mąka - 50 g
• Sól - 1 szczypta(y)
• Pieprz - 1 szczypta(y)
• Bulion - 50 ml

Przydatne akcesoria

Patelnia,trzepaczka rózgowa,nóż,deska do krojenia,łopatka drewniana(plastikowa),tłuczek do miesa

Etapy przyrządzania

1
Mianowicie,łapiemy gdzieś kawałek schabu,(najlepiej aby nie wychodził sam z lodówki) Rozbijamy go na grubośc ok.5mm doprawiamy solą i pieprzem,nastepnie panierujemy w samej mące (sou te) i wrzucamy na rozgrzaną patelnie i niewielka ilościa tłuszczu.Gdy obracamy go na druga strone kładziemy na patelnie dwa plasterki białej cebuli,która wcześniej przygotowaliśmy :-) i obsmażamy ja z dwóch stron.W momęcie gdy kotlet jest już wysmazony kładziemy na niego podsmazoną cebulkę,na cebulke nakładamy majonezik i a na majonez wcześniej przygotowane dwa plasterki żółtego sera.Zmniejszamy płomień na minimum i podlewamy nie wielką ilością bulionu(ostrożnie,bo tłuszcz jest rozgrzany) i przykrywamy patelnie pokrywką.Gdy już serek ładnie nam sie rozpłynie gasimi płomień i możemy nakładać kotlet na talerz.Bardzo łądnie prezentuje sie gdy jest w towarzystwie ziemniaczków gotowanych i surówki z białej kapusty.

Jak podawać?

Najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami,bądz też peere i surówka z białej kapusty.

Uwagi

Po nałożeniu,cebulki,majonezu i sera zmniejszyć płomień.No i widomo aby schabik nie miał kolory asfaltu :-) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher