|
||||||||||
keksKrótki opis potrawyjest to ciasto nie tylko na święta, ale na codzień.Potrzebne składniki mąka - 1 1/2 kg cukier - 1 szkl. jajka - 5 szt. masło - 1 kostka(i) bakalie - 1 1/2 szkl. tłuszcz - 1/2 łyżka(i) bu łka tarta - 1 łyżka(i) Przydatne akcesoriaformaEtapy przyrządzania1
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolita masę, dodać ubitą pianę z białek, lekko mieszając dodać proszek do pieczenia.
Bakalie / np. rodzynki, figi, morele/ przed użyciem zalać gotującą wodą i pozostawić na 25 minut, gdy napęcznieją odsączyć. Orzechy i migdały posiekać na cząstki. Owoce i bakalie wymieszać z mąką i połączyć z masą.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po ostudzeniu ciasto /jeszcze ciepłe/ wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
2
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolita masę, dodać ubitą pianę z białek, lekko mieszając dodać proszek do pieczenia.
Bakalie / np. rodzynki, figi, morele/ przed użyciem zalać gotującą wodą i pozostawić na 25 minut, gdy napęcznieją odsączyć. Orzechy i migdały posiekać na cząstki. Owoce i bakalie wymieszać z mąką i połączyć z masą.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po ostudzeniu ciasto /jeszcze ciepłe/ wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Jak podawać?podawac do herbatki lub kawy. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|