Snikers

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: meg47
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
dość zaawansowane
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Dla smakoszy batonów SNIKERS :)

Potrzebne składniki

• masło (kasia) - składnik na ciasto - 1,200 g
• cukier - składnik na ciasto - 20 dag
• żółtko - składnik na ciasto - 2 szt.
• jajka (całe) - składnik na ciasto - 2 szt.
• miód (lejący, niesztuczny, najlepiej wielokwiatowy) - składnik na ciasto - 3 łyżeczka(i)
• mąka pszenna - składnik na ciasto - 3 szkl.
• soda - składnik na ciasto - 2 płaskie łyżeczki ( łyżeczka(i)
• orzechy - masa orzechowa - 30 (ok.2,5 szklanki dag
• masło (kasia) - masa orzechowa - 15 dag
• cukier - masa orzechowa - 10 (0,5 szklanki) dag
• miód - masa orzechowa - 2 łyżeczka(i)
• mleko - masa budyniowa - 0,5 l
• cukier - masa budyniowa - 0,5 szkl.
• budyń śmietankowy - masa budyniowa - 1 op.
• masła (kasia) - masa budyniowa - 0,5 kostka(i)
• mąka pszenna - masa budyniowa - 2 łyżka(i)
• krówki mleczne (kruche) - polewa - 30 (może być troche dag
• masło (kasia) - 0,5 łyżka(i)
• mleko - 2 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Ugnieść ciasto rękoma, podzielić na 2 równe części. 1 część rozłożyć na blachę i piec ok. 20 minut na kolor ciemno złocisty. Na drugą blachę rozłożyć ciasto i na górę rozłożyć przygotowane według przepisu orzechy. Przygotowanie masy orzechowej: Masło, cukier, miód rozpuścić na małym ogniu, na koniec dodać orzechy i chwilkę gotować razem. Położyć na drugą część ciasta i piec ok. 20 minut. Przygotowanie masy budyniowej: Z 0,5 litra mleka odlać ok. szklanki do rozrobienia budyniu i mąki, resztę zagotować z masłem i cukrem, gdy rozpuści się masło, cukier oraz budyń z mąką do gotującego mleka, rozmieszać i zagotować. Nałożyć nie gorącą miksturę na 1 warstwę upieczonego ciasta, a na to nałożyć 2 warstwę ciasta z orzechami (orzechy muszą być u góry). Przygotowanie polewy: W małym rondelku rozpuścić na małym ogniu i polać górną warstwę placka ciepłą jeszcze polewą. Smacznego :)
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: meg47
meg47
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (143)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher