|
||||||||||
Keks tropikalnyKrótki opis potrawyDla smakoszy keksów :)Potrzebne składniki miękkie miasło - 19 dag cukier - 19,5 dag wybitych ze skorupki jaj - 19 dag proszek do pieczenia - ¼ łyżeczka(i) mąka pszenna - 19 dag skórka otarta z ¼ cytryny kondensowane wiśnie - 9,5 dag kondensowane skórki pomarańczy - 9,5 dag kondensowana cytryna - 9,5 dag rodzynki - 12 dag posiekane migdały - 3 dag rum - 1/3 szkl. Etapy przyrządzania1
Cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową - wymieszać. Dodać miękkie masło (powinno mieć konsystencję majonezu), zmiksować aż uzyskamy gładkie ciasto. Dolać rum i dodać kondensowane pomarańcze, wiśnie, cytrynę, rodzynki i migdały, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki. Piec w temp. 200 stopni C przez 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i ostrym, zwilżonym w wodzie nożem wykonać wzdłużne nacięcie. Obniżyć temperaturę piekarnika do temp. 160 stopni i piec ciasto jeszcze przez kolejne 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto można udekorować według własnych upodobań.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|