Keks drożdżowy

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: Kotek_kłopotek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Dla smakoszy keksów

Potrzebne składniki

• mleko - 0,5 l
• mąka pszenna - 1 kg
• drożdże dr Otkera - 2 torebki
• jajka - 4 szt.
• cukier - 1 szkl.
• margaryna - 1/4 kostka(i)
• olej - 1 łyżka(i)
• sól - 1 szczypta(y)
• bakalie (rodzynki, morele, figi, gaktyle, orzechy, migdały, śliwki suszone) - po 1/2 szkl.

Etapy przyrządzania

1
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy tłuszcz, cukier, olej i szczyptę soli, podgrzewamy aż się wszystko rozpuści. Po rozpuszczeniu zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy po czym dodajemy 1 kg. maki, drożdże i jajka. Wyrabiamy dobrze ciasto. Bakalie kroimy, rodzynki parzymy, Wszystko to mieszamy i posypujemy trochę mąką (aby nie opadły na dno w cieście) następnie dodajemy do ciasta i mieszamy. Nakładamy do 2 foremek (takich do pieczenia babek) i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temp. 180-200 st. przez około 1 godziny. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher