|
||||||||||
Keks drożdżowyKrótki opis potrawyDla smakoszy keksówPotrzebne składniki mleko - 0,5 l mąka pszenna - 1 kg drożdże dr Otkera - 2 torebki jajka - 4 szt. cukier - 1 szkl. margaryna - 1/4 kostka(i) olej - 1 łyżka(i) sól - 1 szczypta(y) bakalie (rodzynki, morele, figi, gaktyle, orzechy, migdały, śliwki suszone) - po 1/2 szkl. Etapy przyrządzania1
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy tłuszcz, cukier, olej i szczyptę soli, podgrzewamy aż się wszystko rozpuści. Po rozpuszczeniu zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy po czym dodajemy 1 kg. maki, drożdże i jajka. Wyrabiamy dobrze ciasto. Bakalie kroimy, rodzynki parzymy, Wszystko to mieszamy i posypujemy trochę mąką (aby nie opadły na dno w cieście) następnie dodajemy do ciasta i mieszamy. Nakładamy do 2 foremek (takich do pieczenia babek) i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temp. 180-200 st. przez około 1 godziny.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|