|
||||||||||
kopytkaKrótki opis potrawysmacznePotrzebne składniki ziemniaki - 1,25 kg maka - 2 szkl. jaja - 2 szt. sól Etapy przyrządzania1
Obieramy ziemniaki gotujemy w solonej wodzie, odcedzamy przeciskamy przez maszynkę i przekładamy na posypaną mąką stolnice. (ziemniaki muszą być zimne). Robimy dołek wbijamy jajka , dodajemy 2/3 szklanki mąki szybko zagniatamy i dzielimy na 6 porcji, z każdej lepimy wałeczek o średnicy około 1,5 cm, kroimy na ukośne kluski i wrzucamy partiami do osolonej wody. Gotujemy mieszając, aż woda ponownie zawrze. Przestajemy mieszać i gotować 2 minuty, na małym ogniu, licząc od chwili aż kopytka wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy polane masłem albo skwarkami, można je też obsmażyć. Są wspaniałym dodatkiem do pieczeni.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|