|
||||||||||
Kaczka w sosie brunatnymKrótki opis potrawyDla smakoszy kuchni Chińskiej.Potrzebne składniki kaczka - 1/2 kg brunatny sos - 5 szkl. sól - 10 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Kaczkę rozmrażamy w lodówce. Usuwamy tłuszcz. Odcinamy skrzydełka i szyjkę. Płuczemy, osuszamy czystą ściereczką. Nacieramy solą (10 łyżek) z wierzchu i od wewnątrz, pozostawiamy na noc w lodówce. Dokładnie płuczemy. Duży garnek napełniony 5-6 litrami wody doprowadzamy do wrzenia, wkładamy ptaka, gotujemy aż pokażą się szumowiny. Wyjmujemy, starannie spłukujemy kaczkę zimną wodą. 5 szklanek sosu wlewamy do małej brytfanny, gotujemy, wkładamy kaczkę, doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, przykrywamy, zmniejszamy płomień, dusimy na małym ogniu 1/2 - 1 ¾ godz. Obracamy 2 - 3 razy. Wyjmujemy, przestudzamy, kroimy w małe kawałki, podgrzewamy w sosie.
Jak podawać?Podawac na gorąco z sosem i ryżem jako danie główne lub na zimno z kilkoma łyżkami sosu na przekąskę. Smacznego. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|