|
||||||||||
Smażone udkaKrótki opis potrawySmażone udka - kuchnia chińskaPotrzebne składniki udka kurczaka - 1 kg cebula - 1 szt. olej - 6 szkl. olej - 2 łyżka(i) białko - 2 szt. mąka ziemniaczana - 1 szt. czosnek - 1 olej sezamowy - 1 łyżka(i) sos sojowy - 2 łyżka(i) czysta wódka, winiak lub brandy - 1 łyżka(i) imbir - 1 łyżeczka(i) cukier - 2 łyżeczka(i) wywar - 1/2 szkl. ketchup - 2 łyżka(i) przyprawa chilli - 2 łyżeczka(i) sok i skórka zdarta z cytryny - 1/2 szt. mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczka(i) sól - 1 szczypta(y) cukier - 2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Usuwamy kostki z mięsa, płuczemy, osuszamy. Widelcem nakłuwamy w kilku miejscach z jednej i drugiej strony, dzielimy udka na dwa kawałki. Mięso mieszamy ze składnikami marynaty, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, obracając dwukrotnie. Osączamy, marynatę i odstawiamy. Składniki sosu przyprawowego mieszamy, dodajemy marynatę, mieszamy, odstawiamy. Obraną cebulę przecinamy wzdłuż na pół, pokrajac w poprzek w 1/2 cm plasterki, rozdzielamy na pojedyncze listki. 6 szklanek oleju wlewamy do garnka, rozgrzewamy na dużym ogniu około 5 min. Tymczasem mięso zanurzamy w białkach, obtaczamy w mące, układamy jedną warstwą na talerzu. Sprawdzamy temperaturę oleju. Kładziemy po kawałku kurczaka w gorący olej, smażymy na jasnozłoty kolor, łyżką cedzakową wybieramy usmażone kawałki, przekładamy na cedzak do osączenia, wyłączamy gaz. Metalowym sitkiem zbieramy zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzewamy na dużym ogniu, sprawdzamy temperaturę wkładamy przesmażone udka, smażymy na ciemnozłoty kolor, przekładamy na cedzak, trzymamy w cieple. Cebulę wsypujemy na gorący olej, lekko mieszamy smażymy, aż będzie szklista. Olej z cebulą przelewamy do metalowego sitka opartego na garnku. Rondel podgrzewamy na dużym ogniu, wlewamy 2 łyżki oleju, wkładamy czosnek, mieszając smażymy 10 sek. Mieszamy sos przyprawowy, wlewamy do czosnku, gotujemy aż zgęstnieje nie przerywając mieszania. Zmniejszamy płomień, wlewamy łyżkę oleju sezamowego, mieszamy, wyłączamy gaz. Udka układamy w jedną warstwę na głębokim półmisku, przybieramy smażoną cebulą, polewamy sosem.
Smacznego!
Jak podawać?Podawać natychmiast.UwagiUWAGA: 1 kg udek kurczaka 1 średnia cebula 6 szklanek oleju 2 łyżki oleju 2 lekko roztrzepane białka mąka ziemniaczana 1 roztarty ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie) Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czystej wódki, winiaku lub brandy 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki cukru Sos przyprawowy: 1/2 szklanki wywaru l 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki przyprawy chilli lub sosu sojowego sok i skórka starta z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól do smaku 2 łyżki cukru Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|