|
||||||||||
Galaretka z winogronKrótki opis potrawyszybko, łatwo i smakowicie.Potrzebne składniki sok z zielonych winogron - 700 ml cukier - 2 łyżka(i) kawałek skórki cytrynowej sok z cytryny - 4 łyżeczka(i) żelatyna - 2 łyżka(i) czarne winogrona - 200 g zielone winogrona - 200 g białko z małego jajka - 1 szt. cukier puder - 4 łyżka(i) gęsta śmietana - 125 l posiekane orzechy - 2 łyżka(i) Przydatne akcesorialodówkaEtapy przyrządzania1
Do rondelka wlej połowę soku winogronowego i dodaj 1 łyżkę cukru, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Doprowadzić sok do wrzenia.
Do gotującego soku dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj resztę soku z winogron, zamieszaj i przelej do salaterki. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj 4 jednakowe gałązki winogron po 3 owoce każda. Ogonek gałązki przytnij tak aby powstał niewielki „haczyk”. Obierz i usuń pestki z pozostałych winogron i zmieszaj z galaretka. Wyjmij skórkę cytrynową i wlej ¼ płynnej mieszaniny do foremki. Ponownie wstaw foremkę do lodówki.
Ułóż warstwę winogron, nalej więcej płynnej galaretki i odstaw do zastygnięcia. Ubij pianę na półsztywno. Do oddzielnej miseczki wsyp cukier puder. Każdą z przygotowanych gałązek winogron zanurz w ubitej pianie, a następnie w cukrze pudrze.
Zastygniętą galaretkę wyjmij z foremki i ułóż na dużym półmisku. Ubij na sztywno pianę pozostałą z obtaczania winogron, następnie ubij śmietanę i zamieszaj ją z ubita piana i z pozostałym cukrem pudrem. Otrzymaną mieszaninę wyłóż na wierzch galaretki. Przybierz obtoczonymi w cukrze winogronami.
Jak podawać?Podawac jako deser. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|