|
||||||||||
Tarteletki z serem i szynkąKrótki opis potrawyTarteletki z farszem z cebuli, szynki i sera, ozdobione gałązkami natki pietruszki to doskonała przekąska do piwa lub wina.Potrzebne składniki Mąka - 25 dag Masło - 12 dag Jajko - 5 szt. Zimna woda - 2 łyżka(i) Cebula - 3 szt. Olej - 2 łyżka(i) Śmietana - 1/2 szkl. Sól - szczypta(y) Pieprz - szczypta(y) Szynka - 10 dag Żółty Ser - 10 dag Natka pietruszki - 2 łyżka(i) Przydatne akcesoriaForemki,Etapy przyrządzania1
Mąkę szybko zagnieść z masłem, jednym jajkiem i wodą, uformować kulę, przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki.
2
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, wyłożyć nim foremki o średnicy 10 cm. Piec 15 minut w temp. 220 stopni
3
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju, wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Jaka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem.
4
Tarteletki napełniać na zmianę cebulą, szynką, serem i natką. Zalać śmietaną z jajkami. Zapiekać 15 minut w temp. 210 stopni.
UwagiJeśli przygotujemy tarteletki wcześniej należy je podgrzać przed podaniem, gdyż tylko w ten sposób wydobędziemy ich smak prawidłową konsystencje żółtego sera. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|