|
||||||||||
Opiekany kurczak w sosie cytrynowymKrótki opis potrawyZ frytkami to niebo w buzi.Potrzebne składniki kurczak - 1 szt. sól i pieprz - 1 szczypta(y) czosnek - 2 sok z cytryny - 1/2 szt. oliwa lub masło - 1 szt. Etapy przyrządzania1
1. Sól, pieprz, sok i czosnek mieszamy na pastę.
2. Natrzeć pastą kawałki kurczaka, odstawiamy na 2-3 godz.
3. W małym garnuszku mieszamy sok, oliwę, dodajemy sól, gorczycę; pieprz, tymianek i gotujemy na małym ogniu przez 2 min.
4. Kurczaka smarujemy oliwą lub masłem i pieczemy na ruszcie elektrycznym w temperaturze około 200&C.
5. Podczas pieczenia kilkakrotnie obracamy kurczaka, polewamy sosem Pieczemy na złoty kolor.
Smacznego!
Jak podawać?Podawać z frytkami lub ryżem ugotowanym na sypko i mieszana sałatka.UwagiUWAGA: Sos : 1 łyżka soku z cytryny lub rabarbaru 2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy (dowolnie) 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego sól i pieprz do smaku Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|