|
||||||||||
Kryształowy kurczakKrótki opis potrawyProporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z dodatkiem warzyw i ryżu, lub dla 10-12 osób na przystawki, kiedy podajemy kilka potraw.Potrzebne składniki kurczak - 1/2 szt. woda - 6 szkl. wywar - 6 szkl. cebula - 2 szt. imbir w proszku - 1 łyżeczka(i) olej - 1 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Wypatroszonego kurczaka płuczemy, osuszamy, wiążemy nogi. Wodę i wywar wlewamy do głębokiego garnka, dodajemy cebulki i imbir, doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy kurczaka piersią do dołu, doprowadzamy do zagotowania, natychmiast przykrywamy garnek, wyłączamy gaz, zestawiamy garnek z kuchenki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia pod przykryciem 5-6 godz. lub przez całą noc. Wyjmujemy kurczaka z garnka, usuwamy sznurek, dokładnie osączamy. Smarujemy olejem, wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godz. Kroimy na małe kawałki przed podaniem. Podajemy z wybranym sosem.
Smacznego!
UwagiUwaga! Z dwóch kurczaków oddzielić część piersiową od części z udkami. Piersiowe połówki ptaka gotować jak podano w przepisie: \\\"Kryształowy kurczak\\\" (patrz wyżej). Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|