Karp faszerowany w galarecie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Bajor1989
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania z ryb
Czas przygotowania:
4 godziny
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Karp nadziewany cebulą, jajkiem, migdałami, rodzynkami i natką i natką pietruszki polany galaretą w wigilijny wieczór nie ma sobie równych

Potrzebne składniki

• Karp - 2 sztuki po 1 kg
• Cebula - 2 szt.
• Seler - 1/2 szt.
• Marchewki - 2 szt.
• Sól
• Pieprz
• Ziele angielskie
• Czerstwe bułeczki - 2 szt.
• Mleko - 3/4 szkl.
• Jajka - 2 szt.
• Posiekana natka - 3 łyżka(i)
• Płatki migdałowe - 2 łyżka(i)
• Sok z cytryny
• Rodzynki - 2 łyżka(i)
• Żelatyna - 4 łyżeczka(i)

Etapy przyrządzania

1
Ryby oczyścić z łusek, odciąć głowy i płetwy, wypatroszyć nie przecinając brzuchów, umyć. Odciąć ogony, tuszki pokroić na dzwonka (czyli prostopadle do kręgosłupa kawałki w poprzek tuszki). Jedną cebulę, marchewki i seler obrać, umyć, zalać wodą, dodać sól, pieprz i ziele angielskie, zagotować. Włożyć głowy i ogony, gotować godzinę na małym ogniu.
2
Bułki namoczyć w mleku, osączyć. Cebulę obrać, pokroić. Białka ubić na pianę. Mięso z głów i ogonów obrać ze skóry i z ości, zemleć z bułką i cebulą, dodać żółtka, migdały, rodzynki, natkę, sól, pieprz i pianę z białek, wymieszać
3
Dzwonka wypełnić farszem, delikatnie ułożyć na jarzynach, gotować 30 minut na małym ogniu (wywar powinien przykrywać dzwonka). Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Rybę wyjąc, ułożyć na półmisku
4
Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wywar przecedzić, dodać sok z cytryny i żelatynę, wymieszać. Ścinającą się galaretką zalać rybę, odstawić na 2 godziny do zastygnięcia. Udekorować.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Bajor1989
Bajor1989
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (40)
Skype 6454170
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher