|
||||||||||
jabłecznikKrótki opis potrawyszybki i bardzo łatwy!!!wart spróbowaniaPotrzebne składniki jabłka - 1,5-2 kg mąka - 0,5 kg masło - 1 kostka(i) cukier - 100 g cukier puder - 150 g cukier waniliowy - 2 op. żółtka - 2 szt. śmietana - 2-3 łyżka(i) cynamon - szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Do miski z mąką dodajemy masło, cukier puder i mieszamy.
Dodajemy żółtka, jeden cukier waniliowy i śmietanę.
Zagniatamy ciasto,dzielimy na dwie równe kule,
Ciasto zawinięte w folię wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką zmieszaną z odrobiną cynamonu.Jedną część ciasta ścieramy na tarce z dużymi dziurkami bezpośrednio na blachę. Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce (tak jak ciasto) prosto na potarte ciasto. Jabłka posypujemy zwykłym cukrem
i 3 łyżeczkami cynamonu.
Drugą cześć ciasta ścieramy na górę.Pieczemy przez ok 50 minut w temperaturze 180C Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z torebką cukru waniliowego.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|