jabłecznik

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ewelcia1987
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

szybki i bardzo łatwy!!!wart spróbowania

Potrzebne składniki

• jabłka - 1,5-2 kg
• mąka - 0,5 kg
• masło - 1 kostka(i)
• cukier - 100 g
• cukier puder - 150 g
• cukier waniliowy - 2 op.
• żółtka - 2 szt.
• śmietana - 2-3 łyżka(i)
• cynamon - szczypta(y)

Etapy przyrządzania

1
Do miski z mąką dodajemy masło, cukier puder i mieszamy. Dodajemy żółtka, jeden cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy ciasto,dzielimy na dwie równe kule, Ciasto zawinięte w folię wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut. Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką zmieszaną z odrobiną cynamonu.Jedną część ciasta ścieramy na tarce z dużymi dziurkami bezpośrednio na blachę. Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce (tak jak ciasto) prosto na potarte ciasto. Jabłka posypujemy zwykłym cukrem i 3 łyżeczkami cynamonu. Drugą cześć ciasta ścieramy na górę.Pieczemy przez ok 50 minut w temperaturze 180C Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z torebką cukru waniliowego.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher