|
||||||||||
Musztardowe szaszłyki mniamKrótki opis potrawy2 piersi z kurczaka 20 dkg boczku wędzonego 1 - 2 laski zwyczajnej 2 papryki czerwone 3 cebule średniej wielkości 2 - 3 marchewki oliwki olej przyprawy (do potraw z grila, gyros, vegeta, delikat do mięs i innych potraw, majeranek, zioła prowansalskie)Potrzebne składniki piersi kurczaka - 2 szt. boczki wedzonego - 20 papryka czerwona - 2 szt. marchweki - 2 szt. cebula - 3 szt. Przydatne akcesorianóz deseczka i kijkiEtapy przyrządzania1
Mięso kroimy w dużą kostkę, polewamy olejem i przyprawiamy (nie żałujemy przypraw - mięso musi być dobrze przyprawione), odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Następnie podsmażyć na patelni. Boczek (ugotować) i cebulę kroimy w plasterki (nie za cienkie), paprykę w kwadraty. Marchewkę gotujemy i kroimy w talarki. Kiełbasę zwyczajną podsmażyć na patelni i pokroić w plasterki. Jeśli wszystkie składniki mamy już gotowe zaczynamy nabijać je na patyczki do szaszłyków wg. wybranej i dowolnej kolejności aby składniki były wymieszane i mięso było przedzielone warzywami. Następnie tak przygotowane szaszłyki smarujemy z obu stron olejem i posypujemy przyprawą do grilla. Możemy je odłożyć jeszcze na ok. 1h do lodówki, wtedy są jeszcze lepsze. Składniki powinny być pokrojone w dość duże kawałki, wtedy są soczyste, a nie spieczone. Polecam, są naprawdę pyszne.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|