|
||||||||||
TORCIK czekoladowo-ajerkoniakowyKrótki opis potrawyTORCIK czekoladowo-ajerkoniakowyPotrzebne składniki 3 lyzki kakao, 6 platow bialej zelatyny, 250 ml ajerkoniaku, 4 jaja, 125 g cukru , szczypta soli, 75 g maki pszennej, 4 lyzki maki ziemniaczanej , 1 lyzka proszk 700 ml kremowki, 2 op cukru waniliowego, 2 lyzki startej polewy czekoladowej , 4 lyzki posiekanych p Etapy przyrządzania1
żółtka + cukier + 2 łyżki wody-ubić na gesty krem.Białka ubić z sola na sztywna piane, wylozyc na mase jajeczna. Maki wymieszać z proszkiem i kakao, przesiac na piane- calosc ostroznie wymieszac.
Tortownice wylozyc pergaminem , wlac ciasto, Piec 35 minut w 175C. Biszkopt wylozyc do gory spodem ,przestudzic, zdjac papier i przekroic na 2 palcki.
Żelatynę namoczyć , rozpuścić, lekko przestudzić.Wymieszać z ajerkoniakiem-schłodzić.Kiedy ajerkoniak zacznie tezec dodac 600 ml smietany uprzednio ubitej z cukrem waniliowym - wymieszać.
Wokol 1 placka zapiac obrecz, na ciasto wylozyc 1/3 kremu, polozyc 2 placek- zdjac obrecz
Tort posmarować reszta kremu-chłodzić okolo 2 godzin.
100 ml śmietany ubic i wycisnąć na tort w postaci różyczek.Udekorować pistacjami i starta polewa czekoladowa
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|