|
||||||||||
Cytrusowy sos do mięsKrótki opis potrawyo takie o.O :)Potrzebne składniki 20 dag suszonych śliwek bez pestek 1/2 cytryny 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki imbiru 1 cebula 4 goździki 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego biały pieprz Etapy przyrządzania1
Obieramy cebulę, wbijamy w nią goździki. Wrzucamy do 1/2 l gorącej wody razem ze śliwkami, cytryną i imbirem. Gotujemy na małym ogniu 45 minut (aż cebula będzie miękka). Zostawiamy do przestygnięcia, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 3 dni do lodówki. Następnie dodajemy ocet, pieprz, sos sojowy. Z cebuli usuwamy goździki. Skórkę z cytryny i pomarańczy usuwamy, a całą resztę krótko miksujemy, tak by zostały kawałki śliwek.
Sos będzie świetnie pasował do wielkanocnych pieczonych mięs, jedzonych na zimno lub na ciepło - schabu, indyka, cielęciny.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|