Cytrusowy sos do mięs

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Klaudia940
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Sosy
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

o takie o.O :)

Potrzebne składniki

• 20 dag suszonych śliwek bez pestek
• 1/2 cytryny
• 1/2 pomarańczy
• 1/2 łyżeczki imbiru
• 1 cebula
• 4 goździki
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka octu winnego
• biały pieprz

Etapy przyrządzania

1
Obieramy cebulę, wbijamy w nią goździki. Wrzucamy do 1/2 l gorącej wody razem ze śliwkami, cytryną i imbirem. Gotujemy na małym ogniu 45 minut (aż cebula będzie miękka). Zostawiamy do przestygnięcia, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 3 dni do lodówki. Następnie dodajemy ocet, pieprz, sos sojowy. Z cebuli usuwamy goździki. Skórkę z cytryny i pomarańczy usuwamy, a całą resztę krótko miksujemy, tak by zostały kawałki śliwek. Sos będzie świetnie pasował do wielkanocnych pieczonych mięs, jedzonych na zimno lub na ciepło - schabu, indyka, cielęciny.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Klaudia940
Klaudia940
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (18)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher