|
||||||||||
Pierożki z kapustą i grzybamiKrótki opis potrawyPierożki z kapustą i grzybamiPotrzebne składniki Ciasto: 50 dag mąki l żółtko l łyżka oleju. Farsz: 50 dag kiszonej kapusty duża cebula l 8-10 dag suszonych grzybów l jajo l 3 łyżki oleju l pieprz l sól. Etapy przyrządzania1
Grzyby namoczyć, po czym ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kapustę wrzucić do garnka, wlać wywar z grzybów, trochę wody i gotować, aż kapusta będzie miękka. Do przesianej mąki dodać żółtka, olej i taką ilość ciepłej wody, by po wymieszaniu składników można było zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 25 min. Ugotowaną kapustę i grzyby dobrze osączyć, po czym posiekać na stolnicy. Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać kapustę, grzyby, przyprawić do smaku pieprzem i - jeśli trzeba - solą. Zestawić z ognia, energicznie wymieszać z surowym jajem i wystudzić. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wycinać z nich krążki. Na każdym położyć trochę zimnego farszu i starannie zlepić brzegi ciasta. Gotowe pierogi ugotować w posolonej wodzie, odcedzić.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|