Naleśniki drożdżowe z masą orzechową

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Klaudia940
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

a o takie naleśniki ;)

Potrzebne składniki

• 2 szklanki mąki
• 3 jajka
• 2 szklanki mleka
• 2 łyżki cukru
• 3 łyżki oleju
• 3 dag drożdży
• skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
• szczypta soli
• 1/3 szklanki oleju do smażenia
• 10 dag łuskanych orzechów laskowych
• 10 łyżek płynnego miodu
• 1 kieliszek brandy lub rumu (25 ml)

Etapy przyrządzania

1
Zrób masę: orzechy sparz, obierz i posiekaj. Miód podgrzej, wymieszaj z alkoholem i orzechami. Zrób ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem i wymieszaj z 3 łyżkami ciepłego mleka. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, sól, jajka i ciepłe mleko. Wymieszaj, dodaj olej i skórkę pomarańczową, wyrób ciasto i pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Smaż na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem, nalewając cienką (około 5 mm) warstwę ciasta. Gdy powierzchnia naleśnika wyschnie, przewróć go na drugą stronę. Posmaruj masą orzechową i zwiń w rulon.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Klaudia940
Klaudia940
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (18)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher