|
||||||||||
Naleśniki drożdżowe z masą orzechowąKrótki opis potrawya o takie naleśniki ;)Potrzebne składniki 2 szklanki mąki 3 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki oleju 3 dag drożdży skórka otarta z pomarańczy lub cytryny szczypta soli 1/3 szklanki oleju do smażenia 10 dag łuskanych orzechów laskowych 10 łyżek płynnego miodu 1 kieliszek brandy lub rumu (25 ml) Etapy przyrządzania1
Zrób masę: orzechy sparz, obierz i posiekaj. Miód podgrzej, wymieszaj z alkoholem i orzechami. Zrób ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem i wymieszaj z 3 łyżkami ciepłego mleka. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, sól, jajka i ciepłe mleko. Wymieszaj, dodaj olej i skórkę pomarańczową, wyrób ciasto i pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Smaż na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem, nalewając cienką (około 5 mm) warstwę ciasta. Gdy powierzchnia naleśnika wyschnie, przewróć go na drugą stronę. Posmaruj masą orzechową i zwiń w rulon.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|