|
||||||||||
Mazurek bananowyKrótki opis potrawyMazurek bananowyPotrzebne składniki Ciasto: po szklance mąki i cukru 1/3 szklanki kaszy manny 2 banany 3 łyżki miodu 3 jaja pół szklanki rodzynków półtorej łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju POLEWA: pół kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki mleka, 2-3 łyżki kakao, połówki orzechów włoskich i skórka pomarańczowa do dekoracji Etapy przyrządzania1
Banany zetrzeć na tarce o otworach średniej wielkości. Dodać cukier, miód, jaja i ucierać drewnianą pałką. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, powoli, ciągle ucierając, wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Na końcu wlać olej i włożyć sparzone wrzątkiem, osączone i obtoczone w mące rodzynki, starannie wymieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 30 min. Po wystudzeniu przeciąć na dwa równe prostokąty. Z podanych składników ugotować polewę. Polać nią oba kawałki ciasta i udekorować.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|