Pasztet z gęsich wątróbek

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Tytanowy_Janusz
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Podajemy jako przekąskę.

Potrzebne składniki

• wątróbki gęsie - 50 dag
• masło - 15 dag
• smalec - 2 łyżka(i)
• cebula - 1 szt.
• grzyby suszone - 1 dag
• gałka muszkatołowa - 1 łyżka(i)
• imbir - 1 szt.
• sól, pieprz - 1 szczypta(y)

Etapy przyrządzania

1
Grzyby namaczamy na noc w małej ilości wody, następnego dnia ugotowane do miękkości; wywar odparowujemy do pół szklanki. Cebulę kroimy w cienkie talarki podduszamy nie rumieniąc, dodajemy pokrajane w plastry wątróbki. Dusimy razem ok. 15 min. Mielimy 3 razy w maszynce, używając sitka do pasztetów. Do masy dodajemy masło, pieprz, utartą gałkę muszkatołową, imbir, sól i wywar z grzybów; starannie wyrabiamy na gładką masę. Formujemy na półmisku w kształt piramidki. Z podanej ilości składników otrzymuje się 75 dag pasztetu. Smacznego!

Jak podawać?

Podajemy jako przekąskę. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Tytanowy_Janusz
Tytanowy_Janusz
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (52)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher