Okrasa kaszubska

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Tytanowy_Janusz
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Polskei danie

Potrzebne składniki

• Surowa gęsia pierś razem z tłuszczem - 1 szt.
• sól - 1 szczypta(y)
• pieprz - 1 szczypta(y)
•  utłuczony cząber - 1/2 łyżeczka(i)
• cebula - 1 szt.

Etapy przyrządzania

1
Mięso i tłuszcz przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy przyprawy i dobrze mieszamy. Składamy do glinianego garnka lub szklanego słoja i przechowywać w chłodnym miejscu. Okrasy tej używa się do smarowania chleba lub jako przyprawy do potraw. Kaszubi często używają tłuszczu gęsiego lub kaczego jako omasty do zup, kapusty albo jako dodatku do gotowanych ziemniaków. Ponieważ stare zwyczaje przechowywania i konserwowania tłuszczu są obecnie z różnych względów nie do przyjęcia, proponuję sposób nowszy, który może być w pełni zrealizowany w naszych warunkach. Gęsi lub kaczy tłuszcz należy przed topieniem wymoczyć przez dobę w zimnej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Po wyjęciu z wody odciskamy i osuszamy ściereczką, kroimy na drobne kawałeczki, wkładamy do rondla i trzymamy na słabym ogniu, aż wytopimy się i uzyska ładny, żółty, klarowny kolor. Wówczas zlewamy tłuszcz do innego naczynia (uważając, żeby nie dostały się skwarki), wsypujemy szczyptę soli i pieprzu i jeszcze gotujemy na słabym ogniu. Odszumowujemy, przelewamy do glinianego lub szklanego naczynia, studzimy i szczelnie przykrywamy. Tłuszcz przeznaczony do szybszego spożycia przyrządzamy w nieco odmienny sposób: topiony tłuszcz oddzielamy w miarę wytapiania się do innego rondla, aż w pierwszym zostaną same skwarki; wówczas gotujemy go tak długo, aż stanie się klarowny. Dodajemy pieprz, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony z solą ząbek czosnku, majeranek i trochę posiekanej natki pietruszki.

Jak podawać?

Przelewamy do naczyń, studzimy i obwiązujemy serwetką. Tak przyrządzony tłuszcz nie przechowuje się wprawdzie zbyt długo, ale jest wonny i smaczny, zwłaszcza z razowym chlebem. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Tytanowy_Janusz
Tytanowy_Janusz
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (52)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher