|
||||||||||
Okrasa kaszubskaKrótki opis potrawyPolskei daniePotrzebne składniki Surowa gęsia pierś razem z tłuszczem - 1 szt. sól - 1 szczypta(y) pieprz - 1 szczypta(y) utłuczony cząber - 1/2 łyżeczka(i) cebula - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Mięso i tłuszcz przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy przyprawy i dobrze mieszamy. Składamy do glinianego garnka lub szklanego słoja i przechowywać w chłodnym miejscu. Okrasy tej używa się do smarowania chleba lub jako przyprawy do potraw. Kaszubi często używają tłuszczu gęsiego lub kaczego jako omasty do zup, kapusty albo jako dodatku do gotowanych ziemniaków. Ponieważ stare zwyczaje przechowywania i konserwowania tłuszczu są obecnie z różnych względów nie do przyjęcia, proponuję sposób nowszy, który może być w pełni zrealizowany w naszych warunkach. Gęsi lub kaczy tłuszcz należy przed topieniem wymoczyć przez dobę w zimnej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Po wyjęciu z wody odciskamy i osuszamy ściereczką, kroimy na drobne kawałeczki, wkładamy do rondla i trzymamy na słabym ogniu, aż wytopimy się i uzyska ładny, żółty, klarowny kolor. Wówczas zlewamy tłuszcz do innego naczynia (uważając, żeby nie dostały się skwarki), wsypujemy szczyptę soli i pieprzu i jeszcze gotujemy na słabym ogniu. Odszumowujemy, przelewamy do glinianego lub szklanego naczynia, studzimy i szczelnie przykrywamy. Tłuszcz przeznaczony do szybszego spożycia przyrządzamy w nieco odmienny sposób: topiony tłuszcz oddzielamy w miarę wytapiania się do innego rondla, aż w pierwszym zostaną same skwarki; wówczas gotujemy go tak długo, aż stanie się klarowny. Dodajemy pieprz, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony z solą ząbek czosnku, majeranek i trochę posiekanej natki pietruszki.
Jak podawać?Przelewamy do naczyń, studzimy i obwiązujemy serwetką. Tak przyrządzony tłuszcz nie przechowuje się wprawdzie zbyt długo, ale jest wonny i smaczny, zwłaszcza z razowym chlebem. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|