|
||||||||||
pieprzowkaKrótki opis potrawypodobno mocnePotrzebne składniki wodka - 1 litr pieprz czrny - 20 ziaren cukier - 1 lyzeczka Etapy przyrządzania1
1. Do butelki z wódką wrzucić pieprz, wymieszać, butelkę szczelnie zakorkować.
Macerować 2-3 tygodnie. Następnie płyn zlać znad pieprzu.
2. Łyżeczkę cukru wsypać do rondelka. Podgrzać, aż cukier się zbrązowi. Następnie zdjąć z ognia, zalać niewielka ilością wody i mieszać do rozpuszczenia
cukru. Ponownie zagotować i odparować do objętości 1 łyżeczki. Po ostudzeniu
dodać do wódki.
3. Wódkę wymieszać i przed spożyciem odstawić na 2-3 dni.
- Chcąc sporządzić pieprzówkę bardziej ostra, powinniśmy dodać nieco więcej
pieprzu lub użyć wódki o mocy 45.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|