|
||||||||||
Barszcz ukraińskiKrótki opis potrawyosobiście uwielbiam ! ;)Potrzebne składniki 2 litry wody lub bulionu (warzywnego albo mięsnego) 2 buraki cebula pęczek włoszczyzny z kapustą 5-6 ziemniaków szklanka ugotowanej fasoli ok. 25 dag mięsa (wieprzowiny wołowiny drobiu) bez kości albo 2-3 łyżki masła (niekoniecznie) 2-3 pomidory lub łyżka przecieru pomidorowego jabłko (niekoniecznie) sok z cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego cukier pieprz (niekoniecznie) sól. Na talerze: śmietana i posiekany koperek Etapy przyrządzania1
Jeśli zupa ma być z mięsem, pokrój je na mniejsze kawałki, włóż do zimnej wody i gotuj, aż będzie niemal miękkie, zbierając z wywaru szumowiny łyżką cedzakową. Cebulę i ziemniaki pokrój grubiej, włoszczyznę i buraki drobniej (możesz je utrzeć na tarce o dużych otworach), kapustę poszatkuj. Cebulę oraz włoszczyznę wrzuć do gotującego się płynu. Po 10 minutach dodaj buraki, a kiedy warzywa będą prawie miękkie, dorzuć kapustę, ziemniaki, pomidory (lub przecier) i ew. pokrojone jabłko. Gdy warzywa zmiękną, dopraw zupę cukrem, solą, ew. pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli uważasz, że barszcz jest za jasny, dolej 2-3 łyżki koncentratu buraczanego. Dodaj fasolę, zagotuj. W wersji bezmięsnej możesz dodać masło, choć bez niego zupa też będzie smaczna. Rozlej zupę na talerze, posyp posiekanym koperkiem i zaciągnij śmietaną.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|