|
||||||||||
Gołębie duszoneKrótki opis potrawyGołębie duszone 15 min – kuchnia z szybkowaruPotrzebne składniki gołębie (po 1 na osobę) - 4 szt. słoniny - 10 dag tłuszczu - 3 dag śmietany - 1 szkl. sól do smaku - 1 szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Przygotowujemy zalewę. Oczyszczone warzywa kroimy, gotujemy z wodą i przyprawami. Sprawione gołębie przecinamy wzdłuż i na 12 godzin wkładamy do zimnej zalewy przyrządzonej z wyżej podanych składników. Przed duszeniem płuczemy gołębie w zimnej wodzie, osuszamy w ściereczce i bardziej umięśnione miejsca naszpikowujemy słoniną. Całość nacieramy solą. W szybkowarze rozgrzewamy tłuszcz, obrumieniamy na nim porcje gołębi, wlewamy śmietanę. Zamykamy szybkowar i ogrzewamy 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Smacznego!
UwagiUWAGA: Zalewa: 1 porcja włoszczyzny bez kapusty 1 cebula 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu 1 gałązka estragonu (może być suszony) 2 I wody 0,5 szklanki octu 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|