Gołębie duszone

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Tytanowy_Janusz
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
dość zaawansowane
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Gołębie duszone 15 min – kuchnia z szybkowaru

Potrzebne składniki

• gołębie (po 1 na osobę) - 4 szt.
• słoniny - 10 dag
• tłuszczu - 3 dag
• śmietany - 1 szkl.
• sól do smaku - 1 szczypta(y)

Etapy przyrządzania

1
Przygotowujemy zalewę. Oczyszczone warzywa kroimy, gotujemy z wodą i przyprawami. Sprawione gołębie przecinamy wzdłuż i na 12 godzin wkładamy do zimnej zalewy przyrządzonej z wyżej podanych składników. Przed duszeniem płuczemy gołębie w zimnej wodzie, osuszamy w ściereczce i bardziej umięśnione miejsca naszpikowujemy słoniną. Całość nacieramy solą. W szybkowarze rozgrzewamy tłuszcz, obrumieniamy na nim porcje gołębi, wlewamy śmietanę. Zamykamy szybkowar i ogrzewamy 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Smacznego!

Uwagi

UWAGA: Zalewa: 1 porcja włoszczyzny bez kapusty 1 cebula 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu 1 gałązka estragonu (może być suszony) 2 I wody 0,5 szklanki octu 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Tytanowy_Janusz
Tytanowy_Janusz
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (52)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher