kurczę pieczone z jabłkami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Ska
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

kurczę pieczone z jabłkami

Potrzebne składniki

•  brojler (ok. 80 dag - 1 szt.
• mieszanych przypraw ziołowych (szałwia, estragon, majeranek, bazylia) - 1 łyżka(i)
• czosnku - 3
• sól - 1 szczypta(y)
• jabłek - 30 dag

Etapy przyrządzania

1
kurczę oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Odkrajamy skrzydełka. Czosnek obieramy, płuczemy, siekamy, rozcieramy z solą, mieszamy z rozkruszonymi suszonymi ziołami lub z umytymi, drobno posiekanymi listkami świeżych ziół. Przygotowaną mieszaniną nacieramy wnętrze jamy brzusznej i powierzchnię tuszki. Pozostawiamy na kilkanaście minut. jabłka (antonówka, papierówka, reneta) myjemy, obieramy, kroimy w cząstki, wykrawając gniazda nasienne. Przygotowane jabłka i odkrajane skrzydełka wkładamy do jamy brzusznej kurczaka, spinamy szpilkami do drobiu. W dole jamy brzusznej (po obu stronach) przekrajamy skórę. Nóżki mocujemy w tych przecięciach. Uformowaną tuszkę układamy w brytfannie, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zrumieniamy, a następnie dopiekamy przy zmniejszonym dopływie ciepła. W czasie dopiekania podlewamy wrzącą wodą. Upieczoną tuszkę kroimy na porcje. Jabłka wyjmujemy. Porcje układamy na ogrzanym półmisku, obkładamy jabłkami i pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcje). Podajemy z dodatkiem surówek z zielonej sałaty, cykorii lub ze świeżych ogórków. Kurczę pieczone z jabłkami możemy także podawać na zimno z dodatkiem sałatek warzywnych. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher