|
||||||||||
kurczę \\\"ziołowe\\\" pieczone w foliiKrótki opis potrawykurczę &ziołowe& pieczone w foliiPotrzebne składniki brojler (ok. 80 dag) - 1 szt. umytych, drobno posiekanych świeżych liści przypraw ziołowych (lubczyk, bazylia, melisa, estragon) - 4 łyżka(i) czosnku - 3 sól - 1 szt. pieprz - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Kurczę oczyszczamy, myjemy, nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem i połową posiekanych liści roślin przyprawowych. Resztę przypraw umieszczamy w środku. Oprószamy tuszkę solą i pieprzem wewnątrz i na powierzchni. Do wnętrza wkładamy poodkrajane skrzydełka, spinamy szpilkami do drobiu. Przygotowaną tuszkę owijamy folią aluminiową, układamy na ruszcie piekarnika i pieczemy. Gotową tuszkę wyjmujemy z folii, kroimy na porcje, układamy na ogrzanym półmisku, obtaczamy pieczonymi ziemniakami (1-2 na porcję). Podajemy z dodatkiem zielonej sałaty lub surówki ze świeżych ogórków. Kurczę pieczone w folii możemy podawać na zimno z dodatkiem sałatek z warzyw.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|