|
||||||||||
Boczek PieczonyKrótki opis potrawyBoczek Pieczony (Chiny)Potrzebne składniki surowego boczku - 1 kgEtapy przyrządzania1
1. Skórę boczku nacinamy wzdłużnie, w odstępach 2 cm.
2. Mieszamy składniki marynaty, nacieramy boczek, odstawiamy na 6 godz. lub na noc.
3. Mięso wykładamy na brytfannę skór do góry, podlewamy 3-4 łyżkami wody; pieczemy przez 15 min. w mocno nagrzanym pierniku (260oC):
4. Zmniejszyć płomień (60o C), piec Przez 40 min., podlewamy wodą (2 łyżki).
5. Oddzielamy skórę i kroimy w małą kostkę; mięso kroimy w plasterki.
6. Podajemy ze smażonymi jarzynami - (patrz: potrawy z jarzyn) lub smażonym ryżem - (patrz: potrawy z ryżu) i ogórkiem konserwowym.
Proporcje dla 5-6 osób
Smacznego!
UwagiUWAGA: Marynata: 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru lub miodu 1 roztarty ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 goździk 1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi i 2 łyżeczki wody Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|