|
||||||||||
szynka peklowana po ChińskuKrótki opis potrawyszynka peklowana po ChińskuPotrzebne składniki wieprzowiny od szynki lub łopatki (bez kości) - 1 - 1 i 1/2 kg pieprzu syczuańskiego lub rozgniecione ziarenka czarnego - 1 łyżeczka(i) soli - 1 łyżka(i) saletry - 2 łyżeczka(i) wody - 2 szkl. czubate łyżki soli - 3 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Łyżkę soli i pieprz wsypujemy na suchą, czystą patelnię, mieszając podgrzewamy na średnim ogniu, aż sól nabierze ciemnozłotego koloru. Przestudzamy, mieszamy z saletrą. Nacieramy mięso (bez kości) równomiernie ze wszystkich stron przyprawami, pozostawiamy na 2-4 godz. w temperaturze pokojowej. 2 szklanki wody wlewamy do rondla, dodajemy sól, gotujemy, trzymamy na dużym ogniu minutę, studzimy. Posolone mięso wkładamy do emaliowanego płaskiego garnka lub do wazy na zupe, zalane solanką, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 7 dni. Obracamy co 12 godz. Mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy z pieprzu. Można je związać aby nadało ładny kształt. Włożyć mięso do miski, gotujemy na parze 1 1/2 do 2 godz. Mięso ostrożnie wyjmujemy z miski. Sos szynkowy odstawiamy. Mięso zawijamy w gazę, kładziemy deseczkę na szynce, obciążamy, odstawiamy na 5 - 6 godz. Odwijamy, usuwamy sznurek, wkładamy do sosu, wstawiamy do lodówki. Podajemy po 12 godz. Szynkę można przechowywać w sosie, w lodówce przez 7 dni. Szynkę podajemy pokrajaną w cienkie plasterki z musztardą. Proporcje: na 12-16 porcji - na przekąskę
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|