szynka peklowana po Chińsku

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Tytanowy_Janusz
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z wieprzowiną
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
dość zaawansowane
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

szynka peklowana po Chińsku

Potrzebne składniki

• wieprzowiny od szynki lub łopatki (bez kości) - 1 - 1 i 1/2 kg
• pieprzu syczuańskiego lub rozgniecione ziarenka czarnego - 1 łyżeczka(i)
• soli - 1 łyżka(i)
• saletry - 2 łyżeczka(i)
• wody - 2 szkl.
• czubate łyżki soli - 3 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Łyżkę soli i pieprz wsypujemy na suchą, czystą patelnię, mieszając podgrzewamy na średnim ogniu, aż sól nabierze ciemnozłotego koloru. Przestudzamy, mieszamy z saletrą. Nacieramy mięso (bez kości) równomiernie ze wszystkich stron przyprawami, pozostawiamy na 2-4 godz. w temperaturze pokojowej. 2 szklanki wody wlewamy do rondla, dodajemy sól, gotujemy, trzymamy na dużym ogniu minutę, studzimy. Posolone mięso wkładamy do emaliowanego płaskiego garnka lub do wazy na zupe, zalane solanką, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 7 dni. Obracamy co 12 godz. Mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy z pieprzu. Można je związać aby nadało ładny kształt. Włożyć mięso do miski, gotujemy na parze 1 1/2 do 2 godz. Mięso ostrożnie wyjmujemy z miski. Sos szynkowy odstawiamy. Mięso zawijamy w gazę, kładziemy deseczkę na szynce, obciążamy, odstawiamy na 5 - 6 godz. Odwijamy, usuwamy sznurek, wkładamy do sosu, wstawiamy do lodówki. Podajemy po 12 godz. Szynkę można przechowywać w sosie, w lodówce przez 7 dni. Szynkę podajemy pokrajaną w cienkie plasterki z musztardą. Proporcje: na 12-16 porcji - na przekąskę Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Tytanowy_Janusz
Tytanowy_Janusz
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (52)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher