|
||||||||||
zrazy wołowe z musztardąKrótki opis potrawyzrazy wołowe z musztardąPotrzebne składniki wołowiny bez kości (zrazowa) - 60 dag korniszonów - 5 dag musztardy - 2 łyżka(i) cebuli - 30 dag śmietanki (9% tłuszczu) - 1/4 szkl. umytych posiekanych liści roślin przyprawowych (szałwia, pietruszka, bazylia) - 2 łyżka(i) sól, pieprz - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Mięso oczyszczamy z błon i ścięgien, myjemy, suszymy, kroimy w plastry, zbijamy tłuczkiem. Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w półkrążki. Jedną cebulę razem z korniszonami siekamy jak najdrobniej i mieszamy z musztardą, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną mieszaninę nakładamy równomiernie na płaty mięsa, zwijamy w ścisłe ruloniki. Ruloniki możemy spinać, np. wykałaczkami, lub obwiązać bawełnianą nitką, zabieg ten jednak nie jest konieczny. Przygotowane zrazy lekko obrumieniamy na patelni do smażenia bez tłuszczu, przekładamy do rondla, obsypujemy cebulą, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy trochę wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewamy wrzącą wodą. Do miękkiego mięsa dodajemy śmietankę. Gotujemy, sprawdzamy smak sosu i ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem. Gotową potrawę wkładamy na salaterkę, polewamy sosem, posypujemy ziołami, podajemy z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 szt. na porcję) i z surówkami.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|